Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Många mobbas på jobbet

Var fjärde privattjänsteman säger att det förekommer mobbning på deras nuvarande arbetsplats. Av kvinnorna anser nästan en tredjedel att det just nu på deras jobb finns någon som blir mobbad, visar en undersökning Kollega låtit göra.
Johanna Rovira Publicerad

Enligt Arbetsmiljöverket upplever nio procent att de någon gång varit utsatta för mobbning på sitt jobb. Kollegas undersökning visar något annat. Närmare fyra av tio Unionenmedlemmar har upplevt att det förekommit mobbning och kränkande särbehandling på nuvarande eller tidigare arbetsplats. Av dem anser 43 procent att de själva blivit eller är mobbade.

Bland kvinnor är siffrorna ännu högre. Nästan hälften av kvinnorna i vår undersökning har varit med om mobbning på jobbet. 46 procent av dessa har själv blivit utsatta.

- Jag tror nog man kan säga att mobbning är ett tecken på någon typ av omognad. Man hittar ingen bättre lösning på ett problem än att mobba någon. Människor som är mer trygga i sig själva förutsätter att de kan lösa sina konflikter på ett mer människovärdigt sätt, säger Ilona Björk Bovin, arbetsmiljökonsult som skrivit böcker om mobbning.

Ett tuffare klimat på arbetsmarknaden, stress samt slimmade organisationer med otydlig rollfördelning kan vara faktorer som spelar in, enligt Kollegas läsare. Olämpliga chefer nämns också.
En norsk studie bekräftar att dåligt ledarskap är en viktig orsak tillsammans med dåligt socialt klimat, låg kontroll över arbetet och otydliga förväntningar och krav.

- När man märker att mobbning är under uppsegling är det jätteviktigt att vi ser till vad vi har för en organisation och vad de anställda varit utsatta för på den senare tiden. Då skulle man lättare förstå hur mobbning kan uppstå, säger Ilona Björk Bovin.

Fotnot: Läs en längre artikel om mobbning i kommande nummer av Kollega. Där kan du även läsa om tandsköterskan Anna, som blev utsatt för mobbning i flera år.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.