Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Kockums stanna-bonus oroar

Att Kockums nu erbjuder alla anställa en extra månadslön, på villkor att minst tre fjärdelar finns kvar vid årsskiftet, oroar facket.
- Vi är rädda för att det kan leda till att kollegor börjar titta snett på varandra, säger Unionenklubbens ordförande Ingrid Holmberg.
Anita Täpp Publicerad
Erland Vinberg /TT
Presentation av ubåtskonstruktionen A26. Erland Vinberg /TT

För någon vecka sedan blev det klart att FMV, Försvarets materielverk, inte planerar att beställa några nya ubåtar av Kockums. I stället fortsätter försvarskoncernen Saab att utföra den uppgift man fått av FMV, att utreda nästa generations ubåtar, och rekryterar nu också personal för att höja sin kompetens på det området.

Den kompetensen finns bland annat på Kockums i Karlskrona och sedan många har sagt upp sig för att gå till Saab har Kockums ledning förklarat att man anser sig vara utsatt för en massiv rekryteringskampanj från Saabs sida.

I dagsläget har ett 40-tal sagt upp sig. Och enligt Sydöstran är det för att bemöta  Saabs rekryteringskampanj som Kockums ägare Thyssen Krupp nu har utlovat att alla 900 Kockumsanställda i Karlskrona och Malmö ska få en extra månadslön vid årets slut, förutsatt att minst tre fjärdedelar av personal då finns kvar.

Men Ingrid Holmberg är tveksam till om den extra månadslönen kommer att spela någon roll i sammanhanget.

- De flesta väljer nog ändå utifrån var man tror att de bästa jobbmöjligheterna finns. Och vi är rädda för att den här typen av bonus kan leda till att kollegor börjar titta snett på varandra, då den som säger upp sig kan äventyra  den extra månadslönen för dem som blir kvar. Det känns inte bra och därför vill jag betona att vi förtroendevalda är informerade men inte har förhandlat om det här. Det är företagets beslut, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.