Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Tog inte i hand – förlorade vikariat

Antingen skakar du hand med alla eller så kan du inte arbeta här. Det beskedet fick en muslimsk lärarvikare av rektorn på en friskola. Nu har Unionen stämt företaget i Arbetsdomstolen och kräver 120 000 kronor i skadestånd för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad 6 februari 2017, kl 16:19
Kvinna håller händerna för bröstet i en hälsning.
Lärarvikarien lade handen på hjärtat och bugade sig lätt i stället för att ta i hand. (Kvinnan på bilden har inget med ärendet att göra). Foto: Colourbox

Kvinnan, som är troende muslim, arbetade åt ett företag som hyr ut lärarvikarier. I augusti förra året började hon vikariera på en friskola i Helsingborg. Under arbetsdagen mötte hon en manlig skolvärd. När mannen sträckte ut handen besvarade hon hälsningen genom att placera ena handen på hjärtat och utföra en lätt bugning.

Senare på dagen blev kvinnan uppkallad till rektorns kontor som ville veta varför hon inte skakat hand med skolvärden. Kvinnan förklarade att det hade att göra med hennes religiösa övertygelse. Enligt Unionenmedlemmen gav rektorn henne ett ultimatum: Antingen börjar du skaka hand med alla eller så kan du inte vikariera på skolan vid fler tillfällen.

Kvinnan känner sig kränkt av rektorns agerande. Unionen har nu stämt friskolan i Arbetsdomstolen för diskriminering och kräver 120 000 kronor i skadestånd. Enligt förbundets stämningsansökan har kvinnan blivit diskriminerad på grund av sin religiösa tro, ett missgynnande som lett till att medlemmen inte kunnat utföra inplanerade vikarieinhopp. Skolan utredde heller aldrig vilken påverkan kvinnans inställning till att skaka hand skulle kunnat få på utförandet av arbetsuppgifterna som lärarvikarie.

De senaste åren har det förekommit flera uppmärksammade fall där personer med muslimsk tro inte tagit i hand. Hur utfallet i rätten blir den här gången vill David Hellman, förbundsjurist på Unionen och den som har hand om ärendet, inte spekulera i.

– Det har varit från fall till fall hur man bedömt det tidigare, säger han.

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.