Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Överviktig tekniker sades upp

Mannens övervikt gjorde det svårt för honom att utföra sitt jobb som resande tekniker. Efter nästan 20 år på företaget sades han upp och nu stämmer Unionen företaget för diskriminering.
Lina Björk Publicerad 27 augusti 2020, kl 11:06
Pressmaster / Colourbox
Mannen jobbade som tekniker men med tiden fick han svårare att röra sig. Pressmaster / Colourbox

Mannen led av en funktionsnedsättning som var kopplad till hans vikt. Jobbet som tekniker var tungt och innebar mycket resande då reparationer av skurmaskiner skedde på plats hemma hos kunder. Under åren blev mannen mer och mer orörlig och bad därför om att omplaceras till företagets verkstad, vilket han också fick.

Här flöt arbetet på bra, men företaget ville ändå att han skulle fortsätta som resande tekniker och upprättade därför en rehabiliteringsplan, så att han kunde återgå till sitt gamla jobb. Enligt Unionens stämningsansökan innehöll dock rehabiliteringsplanen en hel del brister och man hade varken ändrat arbetsmetoder, arbetstider eller arbetsuppgifter för att underlätta för mannen.

Läs mer: Sjukskrivna drabbas när arbetsgivare trotsar ny lag

Innan sommaren fick mannen veta att han skulle sägas upp. Unionen anser att uppsägningen bör ogiltigförklaras och att mannen har diskriminerats på grund av sin vikt och funktionsnedsättning och stämmer därför arbetsgivaren på sammanlagt 130 000 kronor i diskrimineringsersättning och brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Läs mer: Diskriminering av feta kan bli förbjudet

Diskrimineringen

Det finns sju olika diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagen. Vikt är ingen diskrimineringsgrund men däremot funktionsnedsättning:

  • Kön
  • Könsöverskridande identitet eller uttryck
  • Etnisk tillhörighet
  • Sexuell läggning
  • Religion eller annan trosuppfattning
  • Funktionsnedsättning 
  • Ålder
Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.