Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Kvinnliga ingenjörer diskrimineras

Mer än var fjärde ingenjör som är kvinna har känt sig diskriminerad på jobbet på grund av sitt kön. Bland männen är samma siffra en av 100. Det visar en ny Novusrapport.
Linnea Andersson Publicerad 18 juni 2015, kl 10:32
Colourbox
Fler män än kvinnor tycker att bristen på kvinnor inom ingenjörsyrket är dåligt. Colourbox

Hela 26 procent av kvinnor som jobbar som ingenjörer svarar att de har blivit diskriminerade. Det skriver webbsajten Ingenjörskarriär och hänvisar till en ny undersökning från Novus. Mer än var tredje kvinna instämmer bara delvis i påståendet att deras arbetsplats är jämställd och 11 procent tycker inte alls att det är jämställt.

Bland männen har bara en procent blivit diskriminerade och sex procent anser att jobbet inte alls är jämställt.

Vanliga former av diskriminering är, enligt de tillfrågade kvinnorna, att de får mindre möjlighet att prata på möten, lägre lön än männen samt att de har kollegor som talar nedlåtande till dem.

Diskrimineringen verkar börja först när kvinnorna kommer ut i arbetslivet. Trots att enbart var fjärde ingenjörsstudent på högskolorna är kvinna svarar 89 procent att de inte har upplevt någon skillnad i lärarnas behandling av studenterna på grund av kön.

Två tredjedelar, 67 procent, av samtliga tycker att det är för få kvinnor inom ingenjörsyrket. Det är dock fler män (70 procent, mot 54 procent av kvinnorna) som tycker att fördelningen är dålig.

Om undersökningen

Rapporten kommer från undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av ingenjörsföretaget Projektengagemang, och bygger på telefonintervjuer om jämställdhetsfrågor med 500 yrkesverksamma ingenjörer.

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.