Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Chefen har rätt att avbryta din semester

Din arbetsgivare kan beordra dig att avbryta din semester. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.
Ola Rennstam Publicerad
Kvinna står med ena foten barfota på en strand och den andra i en klacksko på ett golv.
Om arbetsgivaren avbryter den beviljade semestern utan att det finns synnerliga skäl kan facket begära skadestånd i en förhandling. Foto: Shutterstock

Allt fler tjänstemän arbetar under sin semester. Och ännu fler känner att de måste vara tillgängliga under ledigheten. Det visade en rapport som Unionen presenterade i onsdags. Det blir också allt vanligare att arbetsgivaren kräver att man ska avbryta semestern för att komma in och arbete.

Som anställd är du inte skyldig att vara anträffbar under semestern. Däremot kan du inte neka om arbetsgivaren beordrar dig att avbryta ledigheten för att komma in och arbeta. Det krävs dock att arbetsgivaren har synnerliga skäl för att avbryta eller dra in redan beviljad semester.

– Med synnerliga skäl menas sådant som inte kunnat förutses. Till exempel om det skulle inträffa något som hela företaget står och faller med. Arbetsgivaren kan inte skylla på dålig planering, att man exempelvis måste in med lönerna, vilket är väldigt vanligt bland dem som jobbar med löneadministration, säger Anders Eriksson, rådgivare på Unionen Direkt.

Arbetsgivaren är skyldig att ersätta den ekonomiska skada som uppstår som till exempel kostnader för att boka om en redan betald resa.

Om arbetsgivaren avbryter den beviljade semestern utan att det finns synnerliga skäl kan facket begära skadestånd i en förhandling. Detta sker oftast i efterhand, vilket innebär att det är viktigt att arbetstagaren först gör som arbetsgivaren beordrat.

– Vi rekommenderar våra medlemmar att först och främst ta kontakt med facket.  Vi vill absolut inte sätta en prislapp på vad det kostar att bryta semestern. Vad det är värt måste arbetstagaren själv ta ställning till. Men vi rekommenderar att om man överhuvudtaget ska gå med på att bli inkallad ska man naturligtvis se till att få extra betalt och få semestern vid ett senare tillfälle, säger Anders Eriksson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Röda dagar 2025 – så maxar du semestern

Vilka är röda dagar 2025? Hur ska du maxa din ledighet 2025? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år. Och så tar du ledigt för att få så lång semester som möjligt.
David Österberg Publicerad 14 november 2024, kl 06:01
Röda dagar 2025. En kalender med ordet 2025 skrivet i rött mitt i.
Röda dagar 2025 - så gör du för att maxa ledigheten. Planera för mesta möjliga ledighet 2025. Upptäck alla röda dagar och hur du kan ta ut semester smartast för att få ut mesta möjliga lediga dagar. Foto: Colourbox.

Om du planerar och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2025 och få längre semester. Till exempel vid första maj eller julen 2025. Med bara fyra semesterdagar vid julen kan du vara ledig 16 dagar om du har klämdag.

Totalt finns det 13 röda dagar 2025. Nio av dem är på en vardag. Påsken infaller sent 2025: påskafton är den 19 april.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag då vissa jobbar halvdag medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Röda dagar och helgdagar 2025

1 januari (onsdag) Nyårsdagen

6 januari (måndag) Trettondagen

18 april (fredag) Långfredagen

20 april (söndag) Påskdagen

21 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (torsdag) Första maj

29 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

6 juni (fredag) Sveriges nationaldag

8 juni (söndag) Pingstdagen

20 juni (fredag) Midsommarafton

21 juni (lördag) Midsommardagen

1 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (onsdag) Julafton

25 december (torsdag) Juldagen

26 december (fredag) Annandag jul

31 december (onsdag) Nyårsafton

Fotnot: Aftnar som julafton, påskafton och midsommarafton är inte röda dagar, men de flesta är ändå lediga då. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Maxa ledigheten så här

Påsken, 10 lediga dagar

Påsken infaller sent i år. Skärtorsdagen är den 17 april. Tar du ledigt fyra dagar före påsken eller fyra dagar efter påsken får du tio arbetsfria dagar: den 12 april till den 21 april eller den 18 april till den 27 april.

Första maj, 7 lediga dagar

Om du har klämdagar i ditt anställningsavtal kan du få 7 lediga dagar genom att använda tre semesterdagar. Ta ledigt 28, 29 och 30 april och få en hel veckas semester. Om du jobbar halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april kan du vara ledig 4,5 dag utan att offra en enda semesterdag.

Har du inte klämdagar tar du semester den 2 maj och får fyra lediga dagar.

Kristi himmelfärdsdag, 7 lediga dagar

Här kan du göra samma sak som vid första maj: ta ledigt 26, 27 och 28 maj och få en ledig vecka när sommaren är på intåg. Om du inte har klämdagar får du fyra dagars ledighet genom att ta semester den 30 maj.

Jul och nyår, 18 lediga dagar

Jul och nyår är riktigt bra 2025, ur ett ledighetsperspektiv, särskilt om du har klämdagar. Då kan du få 18 lediga dagar med hjälp av bara fyra semesterdagar. Ta semester 22, 23, 29 och 30 december så kan du vara borta från arbetet mellan 20 december och 6 januari.

Har du inte klämdagar får du 16 dagars ledighet genom att använda fem semesterdagar.