Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Cecilia Fahlberg invald i Europafacket

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg valdes nyligen in i Europafackets styrelse. Hon vill lyfta kompetensutveckling och andra frågor som rör tjänstemän till Europanivå. En grupp som enligt henne hamnat i skymundan.
Linnea Andersson Publicerad
TT/Unionen
Unionens ordförande Cecilia Fahlberg, som nyligen valdes in i Europafackets styrelse, avser att driva frågor om kompetensutveckling, arbetstid och andra tjänstemannafrågor. TT/Unionen

Att Unionen som enskilt fackförbund valts in i styrelsen är ovanligt. Egentligen är det bara centralorganisationerna (TCO, LO och Saco) som representerar Sverige i styrelsen. Men tack vare Unionens medlemsutveckling, en ökning med 20 procent på fyra år, och att TCO därmed har passerat miljongränsen fick TCO ytterligare en plats i styrelsen. En plats som tilldelades Unionen.

– Det är jätteroligt. Det är en central plats att finnas i. Det är roligt att medlemsutvecklingen leder till påverkan på många olika sätt. Och för egen del ska det bli väldigt kul att få knyta nya kontakter och komma närmare EU-politiken. Jag har inte riktigt hunnit med att engagera mig internationellt på det sättet som vi behöver göra, säger Cecilia Fahlberg.

Unionen är redan nu aktiva via en av de elva branschfederationerna i Europafacket (EFS), men förr eller senare hamnar de flesta frågor hos Europafackets styrelse.

En stor del av Europafackets arbete handlar om dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare, på EU-nivå. Det kan till exempel handla om arbetstidsfrågor och utbildning, eller hur Europa ska hävda sig i den globala utvecklingen. Under hösten har EFS kongress då man ska ta fram inriktning för den kommande styrelseperioden.

En fråga som Cecilia Fahlberg tycker är särskilt viktig, här som där, är kompetensutveckling. Hur vi som individer ska klara av att hänga med i den stenhårda globala konkurrensen.

Dessutom är det viktigt för henne att lyfta fram den psykosociala arbetsmiljön och andra ”tjänstemannafrågor”, som kommit lite i skymundan. Traditionellt har det, särskilt i Europa, varit ett starkt fokus på arbetarkollektivet och tillhörande fackförbund. Men i takt med att utvecklingen går mot fler kvalificerade tjänster och allt fler tjänstemän i förhållande till arbetare är det, enligt Fahlberg, viktigt att den fackliga organisationsgraden inte urholkas på grund av det skiftet.

– Det är väldigt många som är intresserade av Unionen och av hur vi har jobbat med vår medlemsvärvning.

Under Brysselbesöket träffade Fahlberg och de andra fackrepresentanterna dessutom EU-kommissionens chefsförhandlare. Under mötet diskuterade man arbetatagares rättigheter i frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP).

Europafacket:

Europeiska fackliga samorganisationen (EFS), i Sverige ofta kallat Europafacket, bildades 1973 sedan Europeiska fria fackföreningsfederationen och EFTA:s fackliga kommitté slogs samman. EFS består av 95 medlemsorganisationer från 36 länder och representerar totalt cirka 60 miljoner löntagare i Europa.

EFS:s uppgift är att påverka europeisk politik och lagstiftning inom bland annat sysselsättning, sociala frågor och ekonomisk politik.

Europafacket var med och drev på när EU-länderna enades om att skriva in i Amsterdamfördraget 1997, att EU, förutom allt annat, även skulle utgöra en så kallad jobbunion.

Wikipedia

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.