Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Fortsatt turbulent arbetsmiljö på Rise

Arbetsmiljön är fortsatt turbulent på forskningsinstitutet Rise. Nu tillsätts en extern utredning för att få bukt på arbetsmiljöproblemen.
– Vi kan inte ha det så här, säger Unionens klubbordförande på Rise, Linda Ikatti.
Oscar Broström Publicerad 26 februari 2021, kl 13:41
Arbetsmiljön på forskningsinstitutet Rise i Borås har varit stökig i flera år.

Toppstyrning, tystnadskultur och svagt förtroende för ledningen. I slutet av 2019 rapporterade Borås Tidning att många medarbetare på forskningsinstitutet Rise var missnöjda med arbetsmiljön.

Läs mer: Tystnadskultur och oro på Rise

Ett drygt år senare har inte situationen förändrats.

Nu har facken och företagsledningen tillsammans tagit beslut om att tillsätta en utredning för att få klarhet i problemen, samt komma till rätta med dem.

– Det är viktigt och bra att den initieras, för att komma fram till vad det är som felar och vad man kan göra åt det, säger Linda Ikatti, ordförande i Unionens fackklubb på Rise, till Kollega.

– Vi har haft bra diskussioner med företagsledningen och vi gör det här tillsammans.

Samtidigt vill inte ledningen på Rise bekräfta bilden att det finns arbetsmiljöproblem.

"Det finns inget som tyder på att vi har stora arbetsmiljöproblem. Men det betyder inte att det inte kan finnas arbetsmiljöproblem. Det är ju det som nu ska utredas", skriver presschefen Niklas Jälevik i ett mejl till Borås Tidning

Varselbesked på Rise

Linda Ikatti beskriver den senaste tiden på Rise som stökig. I september kom ett varselbesked och över 100 personer har fått lämna företaget.

Hon hoppas att utredningen ska innebära förändring på företaget.

– Det jag hoppas är att man kommer fram till bra lösningar. Att medarbetarna får förtroende för ledningen och att de vidtar de lösningar som behövs för att det ska bli bra. Vi kan inte ha det så här. Det här tar mycket energi.

Utredningen kommer att utföras av företaget Human and heart. Under några veckor kommer anställda att kunna rapportera om problemen på Rise, via mejl eller telefon.

RISE

  • Ambitionen med Rise, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, är att man i internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor ska bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv och hållbart samhälle.
  • De anställda arbetar bland annat med forskning, provning och certifiering inom bland annat biovetenskap, byggprodukter, digitalisering och IT-säkerhet.
  • Rise har sammanlagt 2 800 anställda, på ett flertal arbetsplatser från Kiruna i norr till Lund i söder.
  • 30 procent av kunderna är små och medelstora företag.
Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest i Malmö.
Spänd men förväntansfull. Så beskriver Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, stämningsläget inför musiktävlingen. Foro: Peter Knutson.

Vad var första känslan när Loreen vann Eurovision och Sverige skulle arrangera tävlingen 2024?

– Skräckblandad förtjusning. En förtjusning över att Loreen blev historisk som enda svensk och första kvinna att vinna tävlingen två gånger. Och över att Sverige vann för sjunde gången. Känslan var ”jättekul”, men också ”hur ska vi få ihop det på ett år?” Jag har aldrig jobbat med Eurovision men hört att när man tar över stafettpinnen brukar Eurovisionchefen säga ”you are already too late”.

Är du nervös?

– Jag är spänd inför uppdraget. Det finns en enorm förväntan på Sverige eftersom det blev så bra när vi producerade 2013 och 2016. Men jag är inte ensam. Det här är kanske det största grupparbetet som någonsin görs och jag har det absolut bästa teamet omkring mig. Personer med stor kompetens, flera har gjort det här tidigare. Jag kunde inte ha fått bättre medarbetare.

Vad är roligast med uppdraget?

– På SVT Nöje har jag varit övergripande programchef för ett 40-tal titlar. Nu får jag vara mer operativ för en enda gigantisk grej. Det är roligt, men också ett stort ansvar. Det är speciellt att få producera världens äldsta musiktävling som har funnits sedan 1956. Då handlade det mycket om att ena ett sargat Europa efter kriget. Det högre syftet med programmet finns kvar än i dag.

Vad är svårast?

– Att det är så ont om tid. Vi ska bygga en hel organisation och ta in många människor som ska hitta sin roll. Och det måste ske i rätt ordning, annars kan det bli en dominoeffekt. Dessutom ska vi hålla produktionen inom en rimlig budget.

Eurovision lär kosta 125 miljoner kronor – samtidigt ska SVT spara 200 miljoner.

– Summan kan slås ut över flera år och programmet ska sändas i väldigt många länder och ses av över 170 miljoner tittare. Det är kostsamt, men vi försöker hitta smarta och hållbara ekonomiska lösningar.

Ditt eget bästa Eurovisionminne?

– England i våras. På min ena sida hade jag Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, på den andra en fotbollsspelare från Liverpool. Och så vinner Loreen!

EBBA ADIELSSON

GÖR: Exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest i Malmö 2024.

ÅLDER: 52.

KARRIÄR: Programchef på SVT Nöje sedan 2019, en roll hon tillfälligt klivit av inför Eurovision. Studier vid Lunds universitet och i New York. Jobbat i flera år som redaktör och producent på produktionsbolag som Strix och Jarowskij. Exekutiv producent på TV4 och SVT Nöje.

Arbetsmiljö

Skanska stänger kontor under Eurovision

David Österberg Publicerad 7 maj 2024, kl 11:32
Skanska stänger kontor under Eurovision
Oro inför Eurovision. Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
Skanska stänger kontor under Eurovision