Högre ungdomsarbetslöshet och sämre jobbchanser för unga blir konsekvensen när regeringen höjer arbetsgivaravgifterna för unga, anser Svenskt Näringsliv i sin kommentar till vårändringsbudgeten som regeringen presenterade idag.
Som en konsekvens av de höjda avgifterna funderar 39 procent av företagen att endast anställa äldre personer framöver, visar organisationens egna undersökningar. Subventionerade traineejobb kommer inte att vara tillräckligt för att väga upp det menar Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv.
– Vi har provat de flesta arbetsmarknadspolitiska åtgärderna men de fortsätter att återkomma med nya namn. Vi vet redan att de sällan har de effekter som politikerna önskar. Det är svårt att skala upp dem och få volymer i det hela. Vi räknar att det här på lång sikt kan leda till så mycket som 18 000 förlorade arbetstillfällen, säger Jonas Frycklund.
Regeringen menar att arbetsgivaravgiften är ett trubbigt verktyg eftersom de som berörs oftast ändå skulle ha haft arbete. Vad säger ni om det?
– Hade man velat driva den poängen skulle man kunnat föreslå mer riktade avgiftssänkningar. Istället tar man till arbetsmarknadspolitiska åtgärder som man vet är ineffektiva.
Vad gäller regeringens satsning på Almi Företagspartners, som hjälper startup-företag med finansiering, har den tidigare kritisierats då många anser att Almis räntor är på tok för höga. Svenskt Näringsliv tycker förvisso att Almi har en roll att spela, men att det samtidigt är en försvinnande liten andel företagare som berörs.
– Det handlar i så fall om förbättringar i marginalen. Man borde istället förbättra företagsklimatet i stort, till exempel genom att minska regelbördan, säger Jonas Frycklund.
Arbetsgivarorganisationen Almega är i sin helhet också negativa till vårpropositionen. Finansieras traineejobben med höjda arbetsgivaravgifter kommer det att slå hårt mot tjänstesektorn menar Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg.
– Regeringen tar med den ena handen och ger med den andra. Vi har långa rader med företag som aviserar att de nu kommer att anställa färre. En sådan bransch är callcenterbranschen som redan idag har väldigt pressade marginaler, säger Ulf Lindberg.
Förändringen av RUT, det vill säga att man sänker taket till 25 000 kronor för personer upp till 65 år samt att man tar bort avdraget för matlagning och avancerade städtjänster, möter också stark kritik från Almega. Enligt Ulf Lindberg är RUT en välfungerande arbetsmarknadsreform som politikerna borde hålla vantarna ifrån.
– Städbranschen har vuxit från några hundra jobb 2007 till omkring 20 000 idag. Det handlar om riktiga jobb där man har avtal, sjukförsäkringar och pensionspoäng. Vår farhåga är att vi nu kommer att få en utveckling som i Danmark, där marknaden i princip försvann efter att man började peta i regelverket, säger Ulf Lindberg.
Några ljusglimtar finns trots allt i vårproppen också för arbetsgivarna. Även om man hade önskat sig mer är satsningen på ett innovationsråd och en stärkt export i grunden bra anser både Almega och Svenskt näringsliv.