Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Akta dig för dyra överraskningar

Att göra rätt är betydligt billigare än att göra fel - inte minst när det gäller semestern. Att vara lite om sig och kring sig innan det bär iväg till Magaluf kan ge många sköna extra euros att sätta sprätt på.<br />
Publicerad 23 maj 2006, kl 08:00
Innan du åker
Betala resan via internet. Möjligheterna att hitta en billig flygresa ut i världen har ökat dramatiskt och hos en del flygbolag och researrangörer är det billigare att handla via internet.
Lägg in dina räkningar för betalning på internet.
Be grannen ta hand om din post eller gör det via www.adressandring.se. Gör också uppehåll med dagstidningen.
Skaffa dig en gratis e-postadress med åtkomst via webb (t ex www.hotmail.com, www.spray.se). Skicka ett mejl till dig själv där du anger viktiga telefonnummer, kortnummer med mera. Skulle du nu bli bestulen så finns allt du behöver för att spärra till hands i cyberrymden. Fiffigt.
Kolla upp din försäkring. I hemförsäkringen ingår ofta någon form av reseförsäkring och ibland även avbeställningsskydd. Kolla också upp vad som gäller om du betalar resan med ditt kontokort. Ofta är någon form av reseförsäkring eller avbeställningsskydd kopplat till kortet. Först därefter vet du om du behöver komplettera med någon ytterligare försäkring. Mer info om försäkringar finns på www.konsumenternasforsakringsbyra.se .
Skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort. Du beställer det på www.forsakringskassan.se. Om du blir sjuk i Europa (EU- och EES-länder) och visar upp kortet behöver du bara betala samma avgift som de ländernas medborgare får betala i patientavgift. Även i vissa länder utanför Europa gäller detta, men då måste du visa passet eller ha ett särskilt intyg från försäkringskassan.
Du kan få en dyr överraskning i form av teleräkningar när du kommer hem om du till exempel vidarekopplar din telefon inför resan. Det är nämligen ett av flera dyra sätt att bli nådd utomlands. Bättre då att kontakta din mobiloperatör för att undersöka om din mobil fungerar i det land du ska resa till. Det är särskilt viktigt om du ringer med kontantkort. Du kan för det mesta också skicka många SMS till kostnaden av ett enda samtal. Tänk på att du betalar både för de samtal som du ringer och de samtal som du tar emot när du befinner dig i ett annat land. Du får också betala för samtal till ditt mobilsvar, även om den är avstängd. På www.konsumentverket.se finns bra tips hur du bör göra istället.
På resande fot
Bekvämast är att betala med kort men se upp för avgifterna. De flesta uttag av euro i utländsk automat inom euroområdet är visserligen gratis men i övrigt är det ett sammelsurium av avgifter. Det är riskabelt att resa med kort kopplat till lönekontot. Kreditkort, där fakturan kommer efteråt, är säkrare.
Bär ett penningbälte dolt innanför kläderna. Små plastfickor (finns i kontorsbutiker) förhindrar att sedlarna blir fuktiga. För kortförvaring finns bälten som ser helt vanliga ut, men med dolda kortfack.
Hyr ett säkerhetsfack på hotellet så att du kan förvara dina pengar och värdesaker säkert. Ha uppsikt över kortet hela tiden. Spärra det omedelbart om du skulle bli av med det. Spara alla kvitton och stäm av kontoutdraget noga direkt när det sedan kommer.
Resecheckar är allt mindre användbara inom EU, men i andra världsdelar och framför allt under långa resor är resecheckar fortfarande en både bra och säker lösning.
Hemma igen
Har du stängt av röstbrevlådan, spärrat eller omdirigerat inkommande samtal när du varit utomlands? Ändra tillbaka till ursprungliga inställningar.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.